Velikonočna mlinčna potica iz Lemberga pri Šmarju
V Lembergu je posebnost velikonočnega jedilnika potica, ki je drugačna od orehove: mlinčna potica. Lemberška mlinčna potica je bogata, tako po sestavinah kot po videzu. Ima štiri mlince iz vzhajanega testa ter jajčni sir iz 40 jajc, mleka in žemljic, v katerega primešamo orehe, prelite z vročim mlekom, dodamo rozine, sladkor, limonino lupinico in rum po okusu. Je okrogla, visoka med deset in petnajst cm, tehta od štiri do pet kg, je sijoče zlato rumene barve in na vrhu zaključena kakor roža. Tak recept je znan le v Lembergu in njegovi okolici, v prispevku piše dr. Marja Lorenčak Kiker; prispevek v celoti objavljamo v prilogi. Zaupala nam je tudi recept Anike Lorenčak, ki je objavljen v prilogi. Tako boste lahko dopolnili zbirko svojih najljubših receptov velikonočnih dobrot.
Obenem vabljeni na prvo razstavo o zgodovinski mlinčni potici iz Lemberga, ki bo na veliko soboto, 31. marca, ob 15. uri, v Rotovžu v Lembergu. Na razstavi bo devet mlinčnih potic, ki jih bodo napekle lemberške gospodinje. Za velikonočno obogatitev bodo razstavljene še letošnje lemberške butarice in žegen. Turistično društvo Lemberg razstavo pripravlja ob letu evropske kulturne dediščine.
Naslednji dogodek ob letu evropske kulturne dediščine bo predavanje dr. Marje Lorenčak Kiker z naslovom: »Človek brez spomina je kakor drevo brez korenin«. Predavanje bo na velikonočni ponedeljek, 2. aprila, ob 17. uri, v šoli v Lembergu.
Avtorica objavljenih fotografij: Marja Lorenčak Kiker